Wie we zijn

ArchitectuurLiefhebbers Boom (ALB) is een groep enthousiaste ‘Rupelianen’ die ijvert voor de inventarisatie en waardering van de architectuur in de gemeente Boom. Nog heel wat architecten en gebouwen wachten op erkenning. Onze gemeente blijkt immers een schat aan historisch en architecturaal waardevolle gebouwen te bezitten, zowel huizen als openbare gebouwen. Via tentoonstellingen en publicaties brengt ALB de Boomse architectuur, de bijhorende geschiedenis en de 'petites histoires' onder de aandacht.
Het ALB-team bestaat in 2022 uit Peter Apers, Jeannine Baetens, Maaike De Maeyer, Karl Fret, Renée Herremans, Alex Ramael, Rik Röttger, Herman Siebens, Guy Van de Mosselaer en Luc Verbeeck.

hoe het groeide

ALB is ontstaan in 2004, in de aanloop naar de monumentverklaring van de gebouwen van de Provinciale Technische Scholen van Boom . In de jaren voordien had de toenmalige directie van de school geijverd om het schoolgebouw tot monument te laten verklaren. Toen dit eindelijk een feit was, ontstond het idee om, bij de plechtige onthulling van de gevelplakkaat, een tentoonstelling op te zetten rond één van de 2 architecten van de school; namelijk Camille Bal. De groep die de tentoonstelling maakte doopte zichzelf met de naam ALB. Met deze tentoonstelling over Camille Bal had ALB de smaak te pakken en sindsdien hebben ze verschillende tentoonstellingen, brochures, boekjes en wandelingen rond architectuur in Boom gerealiseerd. De jaarlijkse openmonumentendag in september en de erfgoeddag in april zijn vaak een aanleiding om met een nieuwe realisatie naar buiten te komen. Het logo van ALB is gebaseerd op het glasraam dat de hal van de voormalige woning Antwerpsesteenweg 220 siert. Deze woning is een ontwerp van Camille Bal.

ALB werkt onder de vleugels van het Ecomuseum en Archief voor de Boomse Baksteen (EMABB).

op de hoogte blijven?

Vul hieronder je e-mailadres in en blijf op de hoogte van onze activiteiten

Iets melden?

Woon je in een prachtige woning in Boom waar je meer over weet? Heb je nog foto’s van vroeger waarop Booms architecturaal erfgoed staat? Ken jij details over de onderwerpen die wij behandelen en wil je ons dat laten weten?

Mail het naar albboom@gmail.com

ALB is een onderdeel van EMABB (Ecomuseum en Archief voor Boomse Baksteen)

postadres: Noeveren 67 - 2850 Boom